UTFODRINGSTIPS...

Mineraler - lätt men viktigt

Att din häst får rätt tillskott av mineraler är viktigt för skelett, muskler och många andra kroppsfunktioner. Vissa mineraler klarar hästen att reglera själv, bara den får tillräckligt mycket. Andra mineraler kan vara giftiga i för stora mängder. Mineraler delas upp i makro- och mikromineraler.

Makromineraler

Makromineraler är Kalcium (Ca), Fosfor (P), Magnesium (Mg), Kalium (K) och Natrium (Na).

Kalcium behövs för att bygga upp skelettet på din häst. Precis som hos människor består hästens benstomme till stor del av Kalcium. Hästen behöver ungefär 2 g Kalcium per 100 kg kroppsvikt och dag.

Fosfor behövs också för skelettet och dagsbehovet är ungefär 1 g per 100 kg kroppsvikt.

Förutom mängden Kalcium och Fosfor, är förhållandet mellan mängden Kalcium och Fosfor, den så kallade Ca/P-kvoten, mycket viktig att hålla koll på. Ca/P-kvoten ska vara mellan 1,2 och 1,8.

Mikromineraler - spårämnen

Mikromineraler kallas även spårämnen. De viktigaste mikromineralerna för din häst är Selen (Se), Järn (Fe), Mangan (Mn), Koppar (Cu), Zink (Zn), Kobolt (Co) och Jod (J).

Ofta får hästen tillräckligt med mikromineraler genom sitt vanliga grovfoder och vanligen kan den reglera upptagsförmågan så att mer tas upp om den får underskott.

Selen är ett viktigt spårämne som ingår i ett enzym som skyddar kroppens celler genom att bryta ned så kallade fria radikaler. I Sverige är de flesta jordar selenfattiga vilket leder till att svenskt foder är selenfattigt om det inte selenberikats. Genom att ge selenberikat grov- eller kraftfoder från en foderproducent eller genom att ge mineralfoder kan du se till att din häst får tillräckligt med selen. Rekommenderad mängd per dag är 0,2 mg per 100 kg kroppsvikt. Över 5 mg per 100 kg kroppsvikt är giftigt.

Järn och koppar behövs för att din häst ska kunna producera röda blodkroppar, som behövs för att transportera syre till kroppens muskler. Hästens dagsbehov av järn och koppar är 40-150 mg respektive 10-25 mg per 100 kg kroppsvikt. Både koppar och järnbehovet tillgodoses vanligtvis genom grovfodret.

Nutrina är en internettjänst för foderstats-beräkningar för hästar. Lär dig mer om Nutrina!